Sommeren 2023 som Fegentri-rytter

Ida med Ivishak River i Oostende. Foto: Guy Trosaerts

(28.08.2023) Ida Tandberg har vært «overalt» i sommer. Les om sommerens turer - allerede senere i uken er hun i vei igjen, nå til Tyskland.

Ida forteller fra årets sommer:

Nå har jeg vært i mange forskjellige land i løpet av sommeren. Etter Sverige og min første seier i Fegentri-serien i slutten av juni gikk turen til Budapest i Ungarn rett etterpå. Der ble jeg dessverre bortvist fra startboksene etter at hesten min steilet opp og jeg falt av. Heldigvis var jeg i godt selskap, og Judit som sto for vertskapet gjorde det hele til en fin helg likevel!

Deretter var det et lite opphold før jeg tok turen til Praha i Tsjekkia i midten av juli. Jeg hadde med meg en venninne og jeg fikk se og oppleve en fantastisk by, som gjorde det hele til en liten ferie. Hesten jeg red i Praha var en tre år gammel hoppe med få starter bak seg, men gjorde god figur gjennom løpet, men ble veldig sliten mot slutten og vi havnet langt bak i feltet til slutt.

Etter et par litt labre turer resultatmessig gikk turen til Tyskland – Bad Harzburg i slutten av juli der jeg hadde fått rittet Ooh La Belle, en tre årig hoppe som sto uten plasseringer i sine starter før denne. Hun var lite betrodd, men hadde til fordel gått et løp på samme banen en uke i forveien.

Det var en litt spesiell bane, med mye nedoverbakke og litt brå svinger så jeg så det som en fordel at hun allerede hadde vært rundt banen før. Jeg fikk ingen spesifikke ride-instrukser før løpet og tenkte selv jeg skulle gjøre det jeg kunne for å ligge litt lengre fremme enn hun hadde gjort i sine tidligere starter, da hun ofte lå bak, eller i bakre del av feltet og ikke virket og komme noe lengre frem før mål.

Ooh La Belle hoppet veldig fint ut av boksene og vi fikk ganske enkelt fronten, hvor vi ble værende til litt ut på oppløpet. Hun kjempet hele veien til mål og vi fikk en fin 3. plass noe jeg kjente meg veldig godt fornøyd med på en lite betrodd hest. Eiere og trener var også godt fornøyde noe som alltid er hyggelig! Margaux fra Frankrike vant løpet etterfulgt av Elin fra Sverige.

Bad Harzburg ble selvfølgelig en strålende fin tur. Katja som ordner middag, hotell og alt annet vi trenger på turene i Tyskland er en fantastisk vert og det er alltid like hyggelig å bli invitert. Vi bodde på et kjempefint hotell, og selskapet i jentene er strålende hver gang vi møtes.

Ikke mer enn en knapp uke senere gikk turen til Deauville i Frankrike hvor vi skulle ri på banen Clairefontaine 4. august. Her bodde vi på Hotel Barriere Le Royal Deuville, et fantastisk vakkert og eksklusivt hotell med utsikt til havet. Jeg hadde blitt trukket til å ri Life’s A Breeze, som var en nest-favoritt på forhånd. Den hadde gode plasseringer i forkant av løpet og jeg hadde en god sjans for dagen. Clairefontaine var en vakker bane, stor flat bane med store svinger og et langt oppløp.

Life’s A Breeze var en usedvanlig rolig og snill hest, vi kantret til start på lange tøyler og jeg hadde en god følelse før vi skulle inn i boksene. Jeg hadde fått beskjed om å forsøke å ta fronten, så det var planen i forkant av løpet. Det gikk dessverre ikke helt som planlagt og vi hoppet litt treigt ut, før vi ble dyttet litt utover i banen av hesten ved siden av. Men siden alle valgte å gå på ytterrail var det enkelt å passere gradvis opp på innsiden av feltet. Da vi traff oppløpet hadde vi god fart, og hesten kom jevnt lengre og lengre frem. Det var dessverre ikke noe å gjøre med vinneren som allerede lå et godt stykke foran ut på oppløpet og vi endte på 2. plass. Treneren virket like vel fornøyd siden løpsopplegget ikke ble som planlagt, men resultatet enda var godt! Claudia fra Spania vant løpet, og var selvfølgelig hoppende glad!

Etter løpene og tilbake på hotellet var det duket for gallamiddag i den vakre spisesalen på hotellet, det var seiersseremoni for vinneren av Gentlemen Fegentri-løpet og Lady’s Fegentri-løpet samt noen andre taler jeg dessverre ikke helt fikk med meg hva handlet om siden alt var på fransk. Alle var nydelig kledd, og det ble en staselig kveld som endte på en nattklubb hvor vi hadde egen lounge for oss som red Fegentri den dagen. Dette var desidert en av mine beste minner så langt i Fegentri, og jeg følte meg ekstremt heldig hele helgen som fikk oppleve alt sammen.

Den siste turen så langt har gått til Oostende i Belgia. Vi ble innlosjert på hotellet som ligger på flyplassen i Brussel, og fikk middag der før vi skulle lade opp til morgenen etter dvs 21. august. Vi dro av gårde tidlig da jentenes løp var første løp for dagen. Jeg hadde fått hesten Ivishak River, en av de mer betrodde hestene i feltet. Den hadde gode resultater i forkant av dette løpet, og jeg hadde sett på løpene den hadde gått de siste tre startene og det så ut som en fin hest, og et fint ritt ut ifra det den hadde vist senest. Ivishak River virket som en stødig og kul hest på vei til start. Banen hadde vi blitt fortalt kunne by på utfordringer i svingene da det var litt vått på toppen, men relativt hardt under og at vi skulle holde på hestene gjennom svingene så ingen skulle skli.

Vi fikk en helt ok start, og fikk lagt oss på railen før første sving, den possisjonen holdt vi hele veien rundt banen. Distansen var 2100 meter, og det gikk i akkurat passe tempo med et godt samlet felt hele løpet. Ut på oppløpet fikk vi klar bane og Ivishak River spurtet bra, det var dessverre ingen ting og gjøre med storfavoritten som vant løpet, men det ble igjen en fin 2. plass og gode poeng for min del. Margaux fra Frankrike vant igjen løp og leder dermed serien med 8 poeng foran meg som ligger på 2. plass sammenlagt. Jeg er veldig glad for at jeg holder meg blant de fem beste og håper jeg også får en seier til snart!

Neste tur går til Baden Baden i Tyskland neste uke, den 30. august. Jeg krysser fingrene for nok et fint ritt og gleder meg til fortsettelsen og alle de fantastiske stedene jeg er så heldig og få dra til. Jeg må igjen få takke NoARK for muligheten, og alle amatørklubbene på stedene vi drar til som tar så godt imot oss. Fegentri som gjør det mulig, og alle trenere og eiere som gir oss hester og ri i løpene. Jeg føler meg veldig privilegert, og lærer utrolig mye av å ri på så mange forskjellige baner og hester.

***

Ida ligger på 2. plass i Fegentri-statistikken bare 9 poeng bak ledende Margaux fra Frankrike. Statistikken finner du her og Fegentris hovedside er her.

 

Gallamiddag i Deauville i Frankrike. Foto: APRH

Ida med Life’s A Breeze i paddocken før løpet i Frankrike. Foto: Jerome Ju

Rundt svingen i Oostende, Ida i lilla. Foto: Guy Trosearts