Ponnitrening

Kravene for å være med på trening er at du har en vaksinert ponni/hest med halsring/martingal, og at du har hjelm, sikkerhetsvest og støvler med hæl på.

Påmelding
Informasjon om eventuelle endringer av dager/flere treningsdager blir lagt ut på www.noark.info og NoARKs facebookside. Ved veldig mye regn eller ingen påmeldte vil treninger bli avlyst. Oppmøte på parkeringsplass syd kl. 13:00 og ingen avlasting av ponnier/hester før vaksinasjon er kontrollert.

Datoer for trening ligger under hovedsiden “Ponnigaloppen”. Påmelding til liv.kristiansen@rikstoto.no tirsdagen før.

Oppmøte
Ved oppmøte bes alle sale opp sine ponnier på parkeringsplassen og vente der til en representant fra NoARK har kontrollert vaksine- og målekort. Vaksinering er særs viktig. Vaksinasjonskort (og helst målekort) må fremvises ved trening (se punkt 4 i reglementet vedr vaksinasjon). Uten gyldig vaksine kan vi ikke tillate verken deltagelse på trening eller i ponniløp.

NoARK registrerer informasjonen på vaksinasjonsattesten/målekortet når det forevises første gang på trening, slik at vi ikke trenger se den ved neste trening/løp. Når vaksinene er oppdatert skal det vaksinasjonskortet fremvises på nytt. Vi oppfordrer allikevel alle til å ha papirene med for ordens skyld. Etter at alle er kontrollert samles vi på midtbanen og skritter på volte.

Treningen
På treningen gjennomgår vi først litt om sits, tøyletak, hvordan man rir i banen og annen nyttig informasjon.

Med treningene ønsker vi å få ryttere og ponnier til å bli komfortable med å ri på banen og at de skal kunne opptre rolig og ha kontroll over seg selv og ponnien. Det er viktig for her jobber vi på en måte først i et team (starten) som ender opp i beinhard konkurranse (løpet). På treningene ønsker vi derfor å se dere i banen med full kontroll i rolig, vanlig og full galopp. Sikkerhet står i høysetet i alt vi gjør!

Alle lærer å bruke dobbelt tøyletak, dvs. at man krysser tøylene bak hendene og lar tøyle-enden henge bakover. Grepet er som vanlig men tomlene skal gripe rundt tøylen og tøyle-enden slik at man lager en ”bro” av tøylene over manken. Ha kontakt med ponniens munn, dvs ikke for lange tøyler. Tøylene skal ikke henge og slenge.

Hendene skal holdes rolige og på hestens manke for ikke å forstyrre hesten. Det er en fordel om ponnien har halsring/martingal – dette hjelper rytteren til å holde hendene lavt og rolig.

Sitsen korrigerer vi for hver enkelt på treningen. Det er en fordel å ri med litt kortere bøylelengde enn i vanlig ridning for å kunne stå i bøylene. Kortere bøyler krever trening i form av styrke og balanse så det lønner seg å justere bøylene gradvis oppover og også trene på dette hjemme. Husk at dere skal stå lavt i salen når hesten galopperer…

Vanligvis fokusere vi først på sits og tøyler i trav på travvolten. Deretter er det ut i banen for en rolig ”canter” – dvs. kontrollert galopp. Tilslutt ”går man jobb”, dvs. – simulere et løp. For å få best utbytte av treningen deler vi opp gruppene. Målet er å gå sammen og kontrollert også når man går fort. På slutten av oppløpssiden kan man gjerne gå ”full spiker”.

De som ikke er ute i banen fortsetter å skritte på volte på midtbanen. Husk å gi ponnien litt tøyler slik at den slapper av.

Baneregler
Ved riding i sandbanen har vi regler som av sikkerhetsmessige grunner må følges. Rolig galopp (hacking) skjer utvendig, vanlig galopp (cantring) skjer i midten og full galopp skjer innvendig. Det traves ikke i banen annet enn når man “puller opp” (stopper).

Vanligvis pleier man å pulle opp fra galopp etter svingen ved mål (der hvor traktoren står parkert) og trave ned og forbi overgangen (veien over banen). Det er veldig viktig at alle rir over overgangen før de snur og skritter av banen. Dette for at ponniene ikke skal lære at man kan gå rett av banen og dermed kan bryte ut ved overgangen.

Ord og uttrykk
Hacke=rolig galopp
Cantre=vanlig galopp
Gå fort/gå jobb=full galopp
Pulle opp=stoppe
Veien=overgangene, der vi går inn og ut på banen
Springe av=begynne å galoppere
Dobbelt tøyletak=krysstak

Ting å øve på hjemme

  • Holde dobbelt tøyletak med hendene rolig på ponniens manke.
  • Holde kontakt med ponniens munn også når man går fort.
  • Stå balansert i bøylene i trav uten å lene seg for mye forover – ikke holde fast med knærne og foten. Skal være rett (ikke hæler ned)
  • Senke rumpa mot salen uten å dunke i hestens rygg.

Litt om utstyr
Litt ”spesialutstyr” er det i galoppen, MEN til forskjell fra mange andre idretter/aktiviteter – her kan du garantert bruke det du allerede har og trenger ikke så mye mer… Sal, hodelag, hjelm, sikkerhetsvest og sko med hæl på har man jo allerede, og mye mer enn dette trenger du faktisk ikke!

Det eneste du bør ha er en halsring som hjelper med å holde hendene dine rolig og som noen av oss kaller for ”sikkerhetsselen” vår. Skulle ponnien/hesten finne på noe så holder vi i halsringen og henger dermed ikke i tøylene/munnen på hesten. En halsring koster ikke all verden og rir du allerede med martingal, ja så har du også halsring.

Det går helt fint å ri i vanlig sal til å begynne med korte sprangbøyler. Derimot er ”løpskorte” bøyler ikke så lett å ri med i ridesal. Når det kommer til type “galoppsal” du evt vil kjøpe så kom gjerne og snakk med oss om størrelse og hva du trenger av tilbehør. Galoppsal må dere gjerne ha, men vi anbefaler uansett ikke å ri med bittesmå løpssaler.

I ordentlige galoppløp skal rytter og sal veie en forhåndsbestemt vekt så her spiller vekten på salen en stor rolle. Det lages derfor løpssaler som bare veier noe få hundre gram og disse salene er kun ment til løp og egner seg ikke til noe annet. De ser nesten bare ut som en ”en skinnlapp på manken til å feste stigbøylene i”… Selv jockeyene prøver å ri med størst mulig. Jo mindre sal desto mer krever den av rytteren.

I ponni- og ridehestløpene spiller vekten på salen en så minimal rolle at dette ikke er noe vi skal ta hensyn til. Her er det mye viktigere at den som sitter oppå gir ponnien/hesten et best mulig løp. Det vil si at de minste (og gjerne også de mellomste) salene skal dere styre unna.

Vår anbefaling vil være å kjøpe en ”treningssal” (sånne saler vi rir galopphestene med i trening og på tur), eventuelt en stoooor løpssal (med vekt over 1 kg! – høres veldig stort ut ikke sant?). Montésal er heller ikke et dumt alternativ da disse har haleremsfeste + kan ha bom (noe en trenings- og/eller løpssal sjelden har). Husk også en skikkelig pad/underlag til salen. Kan videre være greit med et antiskliunderlag for disse salene ligger ikke veldig godt.

Kjøper dere løpssal må dere ha to gjordter – en som festes i salen som en vanlig gjordt (undergjordt) og en som festes rundt salen og hesten (overgjordt). Her bør dere også kjøpe et underlag som legges mellom gjordtene og ponnien/hesten som en polstring. Dette da strikkgjordter letterekan gi gjordtespreng og to gjordter kan klype hesten. Ingen av delen er jo noe snilt. Med vanlig treningssal kan dere ri med vanlig gjordt (to spenner på hver side).

Så, kjøp ikke noe nytt utstyr (med unntak av halsringen) før du har vært med på noen trening og vet at du skal fortsette med ponni-/ridehestgalopp. Før du kjøper nytt så sjekk om det er mulig å få tak i noe brukt! Søk på nettet etter brukt utstyr og hør med oss om vi vet om noe som evt skal selges.

Og er det noe dere lurer på SÅ SPØR! Kontakt oss på e-post

Diverse filmer fra ponniløp/trening kan du ser her:

Ponnitrening 3.september – Silje har igjen filmet treningen, bl.a. at hun og Marie rir 1600 meter jobb. Etter galopptreningen var det polocrossetrening som dere også ser litt av.

Skandinavisk Ponnimesterskap 2011 Kategori 2 – Silje og Anne blir beste norske med 4. plass, Kristine/Sway med 8. plass.

Skandinavisk Ponnimesterskap 2011 Kategori 3 – Nora og Piggybank blir beste norske på 3. plass, Edvard Øverlier/Dunga med 7. plass, Birthe Bjervig/Buster Amadeus med 8. plass.

Skandinavisk Ponnimesterskap 2011 Kategori 4 – Celine og Caesar blir beste norske på 6. plass, Andrea og Mulan med 8. plass, Kamilla og Munter med 10. plass og Amalie og Fia med 11. plass.

Silje Strand og Anne på ponnitrening 16. april 2011

Silje Strand og Anne på ponnitrening 30. april

Silje Strand og Anne på ponnitrening i mai 2011

Dina Heggum og Naomi på ponnitrening i mai 2011

Silje Strand og Anne på kategori 2-løp