Ponniløp

Husk å starterklære til løp i rett tid
Frist for starterklæring til løp fremgår av terminlisten. For å kunne starte i ponniløp må ekvipasjen ha vært på minst en trening og være godkjent av NoARK (dette av sikkerhetshensyn). Rytter må være medlem av NoARK for å kunne starte i løp.

Oppmøte
45 minutter før første løp på parkeringsplassen, eller om annet står på startlisten.

Før løpet
Representanter fra NoARK deler ut nummerdekken ved spyleområdet på parkeringsplass syd. Dette skal legges under salen over voilock eller lignende slik at nummeret synes.

Ryttere skal ri i jockeydrakt og jockeybukse/hvite bukser.

Etter hvert som ponniene er klare går man inn på midtbanen/travsporet for oppvarming. Det er fint om alle traver på volte og samme vei.

Når det begynner å nærme seg roper vi opp kategoriene.  Hvilken rekkefølge de forskjellige kategoriene starter i kan variere. Avhengig av antall starterklærte kan noen av kategoriene starte sammen – resultatlisten gjelder pr kategori ponni.

Starten
Ponniene som starter sammen blir ropt opp og går samlet ut på banen. De som skal leies til start ha med egen leier. Gi beskjed ved starterklæring dere ikke har egen leier. Leier må være erfaren nok til å kontrollere ponnien og skal ha på seg hjelm. Vi ønsker primært at ponniene går til start uten leier.

Starter bestemmer nøyaktig startsted. Om flere kategorier starter sammen starter de større ponniene 50-100 meter bak de minste.

Starter (fra Øvrevoll) kommer til startstedet og ponniene går på kontrollert volte høyre om ca. 20-30m lenger vekk fra mål. På starters kommando vendes det opp og skrittes på linje opp mot starter. Følg med på flagget! Startordren er ”Klare. Ri!”. Man rir på ”ri”. Husk å holde rett bane i starten!

  • Kat 4 går 350-400 meter – gå ut på oppløpet og nedover mot 400 metersmerket.
  • Kat 3 går 700-900 meter – gå ut på bortre langside og ned mot svingen
  • Kat 2 går 800-1100 meter – gå rett nedenfor overgangen på bortre langside
  • Kat 1 går 900-1600 meter – dette betyr at man går ut på borte lang og noe oppover mot øvre sving.
  • Ridehest går 1000-1600 meter – gå ut på bortre langside og oppover mot øvre sving

Løpet
Det er om å gjøre å komme først i mål – ikke å være først i svingen… Det er lurt å forsøke å disponere kreftene litt underveis.

Det er IKKE lov å sjenere andre underveis. Dette innebærer at du må holde rett bane og ikke kutte foran noen i svinger eller på andre steder. Ingen rytter skal føle seg presset. Det er heller ikke lov å bruke tøylene som pisk, dvs slå på ponniens hals med enden av tøylene.

Skriking og roping under løpet skal ikke brukes som fremdrift. Dette er kun lov for å ”gi beskjeder” til medryttere.

Det pulles opp omtrent ved traktoren og så traver man ned til overgangen og går inn på banen. HUSK å gjøre dette på samme måte som i trening – dvs trave utvendig i banen og gå frem og tilbake over overgangen før du går inn på midtbanen.

Etter løpet
Premieutdeling er i vinnerpaddocken om ikke annen beskjed gis på løpsdagen (kan avhenge av tidsskjema/vær). Alle ponniene i kategorien må komme raskest mulig til premieutdelingen. Det er fint om dere traver samlet dit utdelingen skal være.

Nummerdekken leveres tilbake til NoARK så fort som mulig etter løpet.

Resultatliste og dommerrapport legges ut på NoARKs nettside etter løpet.

Når premier er delt ut går man tilbake til stallområdet og raskest mulig ut derfra (av hensyn til de store løpshestene). Ponnier kan spyles og få vann ved vannslangene. IKKE gå i veien for de store løpshestene.

Ta kontakt med oss noark@noark.info dersom dere har spørsmål.